Den ve vzduchu s Kiss Proton – 2006

dsc08277aDalší ročník Dne ve vzduchu s radiem Kiss Proton proběhl na letišti v Plasích ve dnech 30.4.-1.5.2006. Letos byl podpořen masivní reklamní kampaní a stejně jako v loňském roce se potvrdila nutnost jeho rozdělení do dvou dnů. Zájem diváků byl obrovský a počasí jim přálo. Jak tedy letecký den proběhl?

Oba dva dny této letecké show nabídly téměř totožný program, který tentokrát začínal již dopoledne. Od 9 hodin, kdy přilétala první letadla, mohli diváci využít vyhlídkových letů, ti odvážnější vyzkoušeli i tandemové seskoky padákem.
Hlavní program nabídl letos poprvé Soutěž v letecké akrobacii v kategoriích Intermediate a Advanced o Pohár města Plas. Po vyhlášení výsledků a vystoupení hudebních skupin začal hlavní odpolední program.
A začal opravdu hlasitě – mohutným řevem motoru nadzvukového letounu JAS-39 Gripen armády ČR. Jeho více než 10 minutové vystoupení bylo velmi atraktivní, od rychlých průletů a kolmých stoupání až po pomalý průlet na letištěm s vysoko zvednutou přídí. Po odletu Gripenu předvedla armáda i bitevní vrtulník MI-24.
V dalším programu se střídaly ukázky modelu akrobatického letounu Extra s rozpětím 3m, vrtulníku Robinson R-22, historické celodřevěné repliky dolnoplošníku Avia BH-1 z r.1920, policejního vrtulníku, letadla Z-37 Čmelák a stejně jako vloni i proudového letounu L39 Albatros.
Premiéru měl na leteckém dnu také vírník Gyrotrainer BA.D-12. Jako každý rok vynesl parašutisty k hromadnému seskoku letoun Antonov AN2, který po ukončení hlavního programu využili i další zájemci o tandemové seskoky.
V hudebním programu vystoupili Peter Nagy a Helena Zeťová. Pořadatelé nezapomněli ani na nejmenší diváky a zajistili pro ně spoustu atrakcí.

Přidejte svůj komentář