Salto s vrtulníkem a Den ve vzduchu 2012

dsc_2549_0Poslední dubnový víkend patřil v Plasích každoročnímu leteckému dni. Letos šlo u jubilejní 10. ročník Dne ve vzduchu s rádiem Kiss Proton. K již tradičním vyhlídkovým letům, seskokům parašutistů, ukázkám hasičů a záchranářů opět přibyli speciální hosté a ukázky.

Těšili jsme se opět na Peggy Krainz a její vystoupení Wing Walking – chůzi po křídle. Bohužel musela účast odřeknout, ale vy se o ní něco můžete dozvědět z článku Žena na křídle – Wing Walkers v Plasích.

Zmíníme se zde jen o třech vybraných vystoupeních. Prvním z nich byla ukázka akrobatického mistra republiky Petra Kopfsteina s letadlem Extra 330 SC (OK-KOP). Ze země vypadá vystoupení ladně, s přesně zvládnutými figurami a obraty, ale jen ten kdo zná záběry pilota z kokpitu si umí představit, jak náročné je řízení letadla při velkých přetíženích.
Jako skvěle zábavná vložka v programu se ukázal rychlostní souboj mezi vrtulníkem R-44 Raven pilotovaným Josefem Svěceným a vozem Mini Cooper S2000, za jehož volantem seděl mistr ČR Václav Pech. Vrtulník souboj nakonec vyhrál, ale i V. Pech sklidil velký potlesk za náročnou jízdu po trávě a efektní otočky.
Za zlatý hřeb programu považujeme akrobatické vystoupení Rainera Wilkeho s jeho vrtulníkem BO-105. Od vrtulníku člověk očekával opatrné otočky a naklápění a jako vrchol vystoupení jedno salto – looping. Rainer ale lítá se svým vrtulníkem podobně jako jiní piloti s akrobatickým letadlem a salto ukázal divákům mnohokrát. Jeho vystoupení sledovala většina diváků s trochu nevěřícným pohledem a úžasem. Toto špičkové vystoupení stálo za návštěvu letošního Dne ve vzduchu.

 

Přidejte svůj komentář