Legrační procházka Nebřezinami – 2012

p1050260Maškarní průvod proběhl jako v minulém roce ve veselé náladě a za krásného počasí. V sobotu 25.2.2012 se vesnicí procházela různá „individua“ , která byla jak strašidelná, tak i legrační. Každopádně si všichni zúčastnění celý den pořádně užili, někteří si užívali tak moc, že nedošli ani na konec vesnice. Zdejší občané vítali masky s výborným občerstvením a s chutnajícími moky.

Zamrzí jen, že nám stále chybí masky podporující tradici jako je šašek, holič, nebo medvědář s tančícím medvědem ze slámy. Velký dík patří tradičním maskám jako je kominík, lékař, řezník, opice a ženich s harmonikou, který byť bez nevěsty, šel přesto napříč vesnicí. Krásné obohacení našeho průvodu je i živý kůň. I když jsme nedodrželi tradici přesně, jsme rádi, že se zdejší obyvatelé těšili z tohoto obohacení kulturního života v Nebřezinech.

Přikládám několik fotografií, zachycující náš průvod, zbytek naleznete na www.facebook.com na mých stránkách – Jitka Majerová.

Proč vlastně masopust?

Masopust je doba od Tří králů (6.ledna) do Masopustního úterý, po němž následuje Popeleční středa, což je postní den. Datum veselí masopustu je závislé na datu Velikonoc, může se tedy pohybovat mezi 1. únorem a 7. březnem. Tyto poslední dny masopustu před Popeleční středou, jsou nejznámější a zároveň nejveselejší a také nejtučnější, jelikož je toto veselí spojováno s tradičními zabijačkami a velkým hodováním. Na Tučný čtvrtek si každý má dopřát tolik mastného jídla a piva, kolik snese. Pátek a sobota uteče jako voda a přichází Masopustní neděle, která je spojována s tancem a pivem. Masopustní pondělí pokračuje ve víru tance, které si však měli dopřát pouze ženatí muži. Masopustní úterý má být svátečním dnem, ale také den maškar různého druhu. Zakončením masopustu má být „pochování basy“, které signalizuje 40 následujících dní bez tanečních a hudebních veselic a čas půstu. Tančit a veselit se mohlo zase až při stavění máje, tj. 30. května.

 

Přidejte svůj komentář