Žena na křídle – Wing Walkers v Plasích

wingwalkersLetecká show Den ve vzduchu na plaském letišti přinesla v roce 2009 opět jednu skvělou premiéru. Poprvé v České republice vystoupil německý tým Wing Walkers s Peggy Krainz – ženou na křídle.

Wing Walking

je výraz pro chůzi na křídlech a další akrobatické kousky během letu. Za zakladatele se považuje Ormer Locklear, který prý během pilotního výcviku v americké armádě poprvé vylezl na spodní křídlo letadla, aby na něm opravil mechanickou závadu. Po odchodu z armády se stal Locklear profesionálním akrobatem a bavil publikum po celé severní Americe svými kousky na křídlech. Chůze po křídlech je vidět v mnohých starých filmech. Nebezpečnost těchto kousků vedla i k tomu, že byl Wing Walking ve Spojených státech dokonce zakázán – tedy alespoň do určité výšky nad zemí.

Peggy Krainz

se stala jedním z následníků chodců na křídlech a svá vystoupení provozuje od roku 1999. Kromě toho je také leteckou instruktorkou, včetně akrobacie. V roce 2005 založila vlastní tým Wing Walkers a od roku 2006 létá s pilotem Friedrichem „Friedel“ Walentinem. Základnu mají na letišti u městečka Mengen v Německu. Její nejoblíbenější letoun, který získala v roce 2005 a používá jej při vystoupeních, je Stearman.

Stearman

je zjednodušená přezdívka letounu Boeing Stearman PT-17. Tento stroj se stal legendou přesto, že nešlo o bojový nebo civilní letoun, ale o cvičný. Původně totiž sloužil jako cvičný stroj pro výcvik amerických pilotů v době druhé světová války. Zkonstruoval jej Lloyd Stearman již v roce 1934 a nazval jej Kaydet. V té době se jeho firma stala součástí koncernu Boeing, který tato letadla vyráběl do roku 1945. Po válce se mnoho strojů prodávalo do civilní sféry a začaly se kromě sportovního výcviku a akrobacie používat i pro práškování polí (to je vidět např. ve filmu Den nezávislosti, kde opilý pilot Russell Casse práškuje s oranžovým Stearmanem pole – bohužel nesprávné…). V té době dostal Stearman také nový motor Pratt & Whitney o výkonu 450HP, původní typ měl jen motory Continental 220HP nebo Lycoming 225HP.

Peggy vlastní Boeing Stearman z roku 1942, který je upravený pro Wing Walking a má také systém pro tvorbu efektního dýmu. Původní žlutou barvu letounu vyměnila za nádherný červeno-béžový design. Pokud jste jej neviděli naživo během leteckého dne, můžete se podívat alespoň na fotografie.

 

Přidejte svůj komentář