Vojenská pietní místa v Nebřezinech a okolí

nebr-pomnik-w800Válečné události ve Evropě, v Čechách pak hlavně 1. a 2. světová válka, přinesly do našich měst a obcí místa, která slouží k uctění památky padlých. Téměř v každé české obci vznikl pomník nebo památník známým i neznámým hrdinům. Po roce 1989 mnoho nových pomníků přibylo, ale také jich spousta nenávratně zmizela. Proto vznikl Projekt mapování vojenských pietních míst.

Spolek pro vojenská pietní místa

14535Tento projekt vznikl v r.2004 a jeho cílem je nejen zmapování vojenských pietních míst v České republice, ale také sbírání a poskytování informací o vojenských misích a vojenské historii. Vznikl zásluhou lidí, kteří založili Spolek pro vojenská pietní místa, o.s. Projekt je otevřený a proto může každý přispět informacemi do databáze, která v době psaní tohoto článku v listopadu 2009 čítala přes 13500 pietních míst.

Jedno důležité pietní místo ale v databázi dosud chybělo. Šlo o pomník obětí 1. a 2. světové války v Nebřezinech. Proto jsme pro tento pomník vytvořili nový záznam včetně fotografie a GPS souřadnic. Zároveň jsme do databáze vložili i pietní místo na Doubravě blízko Obory, kde je pomník vojenského letce Oty Zemana, který zde zahynul při pádu letadla MIG-15 v r.1956.


Pomník v Nebřezinech a odkaz na záznam pietního místa


Pomník Oty zemana  a odkaz na záznam pietního místa

Další pomníky v okolí Nebřezin již zařazené do databáze vojenských pietních míst v ČR:

Plasy, Rybnice, Kaznějov

 

Seznam míst v okrese Plzeň-sever najdete zde.

 

 

Přidejte svůj komentář