Sluneční hodiny v Nebřezinech, Plasích a okolních obcích

slun-nebrTento článek o slunečních hodinách čerpá z informací, které jsou shromážděny v internetovém katalogu s názvem Evidence slunečních hodin v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Podívejte se, jak vypadají sluneční hodiny v Nebřezinech, Plasích, Babiné, Oboře, Kralovicích, Manětíně a Žihli.

Sluneční hodiny v České republice a na Slovensku

V 80. letech 20. století vznikl na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze nápad sestavit databázi slunečních hodin v tehdejším Československu. Studenti pod vedením RNDr. Ludvíka Muchy sbírali postupně po několik let podrobné údaje o všech tehdy známých slunečních hodinách. Dokumentace a její zpracování bylo dokončeno v roce 1990, celkový počet zjištěných slunečních hodin byl 1202.

S rozšířením internetu vznikla možnost zpřístupnit tuto databázi slunečních hodin široké veřejnosti. Několik nadšenců sestavilo elektronický katalog, který přes internet umožňuje vyhledávat, aktualizovat, upřesňovat a vkládat údaje o již známých, ale i o nových slunečních hodinách v celé České republice. Tento katalog byl nazván Evidence slunečních hodin v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a najdete jej na této webové adrese MFF UK v Praze.

 

Sluneční hodiny v Nebřezinech

Jestliže do uvedeného internetového katalogu zadáte heslo Nebřeziny, objeví se vám velmi zdařilé a trochu netradiční sluneční hodiny s popisem „I slunce má své dny, Fernet Stock“. Tyto hodiny vznikly v r.2001 a katalog obsahuje nejen jejich technický popis včetně přesné zeměpisné polohy, ale také fotografii z roku 2005 (viz. obrázek, autorem je Tomáš Ťupa). Záznam byl do databáze vložen 22. března 2005.

Pozn.: Podle ověření stavu hodin Tomášem Ťupou z března roku 2005 jsou v databázi tyto údaje:

zeměpisná poloha: 13,417° v. d., 49,917° s. š.; přístup k hodinám: lze fotografovat; typ hodin: svislé; typ ukazatele: šikmý (polos); typ číselníku: CR4OD7 (čísla, rysky 4, orlojní, datové čáry 7); rozsah: 9 12 17; vzhled: s nápisem; stav: výborný; evidenční číslo: PS 41);

 

Sluneční hodiny v Plasích

Katalog slunečních hodin obsahuje hned dvoje plaské hodiny a oboje jsou již historické. První jsou umístěny na stěně plaského konventu ve výšce přibližně 11 metrů, mají rozměry 2,5x2m a byly vytvořeny v r.1730. Dokumentaci s fotografií pořídila již v roce 1984 Radomíra Beránková, ověření jejich stavu a úprava záznamu v internetovém katalogu proběhla v r.2003 (viz barevné foto, autorka Edita Pacovská).

Druhé plaské sluneční hodiny jsou umístěny na věži Svatého Floriana na hospodářské budově kláštera. Vznikly v roce 1746, jsou párové (rozdělené na dvě části, které jsou na různých stěnách věže) a prošly renovací v r.1982. Dokumentaci s fotografií (viz černobílé foto) pořídila pro katalog v r.1984 Radomíra Beránková

 

Sluneční hodiny v Manětíně

Další historické hodiny najdete na stěně zadního traktu manětínského zámku. Díky fotografiím v internetové katalogu z let 1987 až 2004 je vidět, jak zanedbané a zničené byly tyto hodiny před renovací v r.2000. Pro porovnání je zde černobílá fotografie z r.1989 (autor Jan Trebichavský) a barevná z r.2004 (autor Pavel Uhrin).

 

Další sluneční hodiny

Babina 19 Obora 12 Kralovice, kostel sv. Petra a Pavla

Autorkou fotografií z r.1984 je Radomíra Beránková.

 

A na závěr

Jedny nové, barevné a veselé sluneční hodiny z Žihle – rok vzniku 2003, s nápisem „tempus aeternum est“ (čas je věčný), autorem fotografie z r.2003 je Otto Huček. Chcete-li si vytvořit vlastní sluneční hodiny, využijte šikovného nástroje pro návrh číselníku slun. hodin. Najdete jej na těchto stránkách Hvězdárny a planetária Hradec Králové.
   

 

 

 

 

Přidejte svůj komentář